Løkkes absurde teater

søndag, 18.12. 2016 17:24

Gæstekommentar fra Henrik Qvortrup, København

Sjældent – om nogensinde – har man set noget mere flovt og politikerlede-fremkaldende end sagen om Bertel Haarder og generalkonsulposten i Flensborg.

Lad os lige repetere forløbet i al dets pinagtighed. Nye læsere kan begynde her:

1. Lars Løkke Rasmussen skal have plads til nye ministre i trekløverregeringen og vurderer, at Bertel Haarder derfor må ud. Fair nok. Det er statsministerens suveræne ret at udnævne og afskedige.

2. Men Haarder er jo Haarder, og Løkke er mest tryg ved ikke at lade ham vansmægte på en skallet folketingsløn og en smule ministerpension. Tænk bare på, hvilke problemer en fornærmet Bertel i fri dressur dog kunne berede regeringen – hvad hvis han for eksempel igen begyndte at fable om at blive Folketingets formand? Så ville Pia Kjærsgaard jo blive sur og regeringen bragt i fare.

3. Det må for alt i verden undgås. Ergo skal Bertel have et hold kæft-bolsje. Hvilket i den slags kredse typisk er lig med en prestigefyldt, vellønnet stilling. Helst én, hvor der ikke forventes nogen større arbejdsindsats.

4. Gode råd er derfor dyre. Men et lyst hoved får en idé. Flensborg! Dernede i grænselandet ligger løsningen sgu. Posten som generalkonsul for det danske mindretal. Smuk tjenestebolig og et virkefelt som skabt til Bertels højrefod. Genialt!

5. Nye problemer: Jobbet er slet ikke ledigt.

6. Løsning: Det er der ingen, der opdager. Og Haarder skal i første omgang slet ikke have at vide, at han skubber nogen ud. Det er nok bedst sådan.

7. Mere grus i maskineriet: Krakilerne i DJØF melder sig på banen og himler op om, at den slags job under alle omstændigheder skal slås op, så alle har muligheden for at søge.

8. Løsning: En lakaj fra Udenrigsministeriet sendes på banen for at fortælle, at den regel ganske vist findes, men at den bare ikke gælder lige her. Hvorfor? Bare fordi.

9. Alvorlig krise: Nu begynder de skide sydslesvigere at brokke sig. Uden fornemmelse for storheden i Løkkes plan erklærer de deres uforbeholdne begejstring for deres nuværende generalkonsul, Henrik Becker-Christensen. Selv siger Becker-Christensen, at han gerne vil fortsætte og erklærer sig i øvrigt »overrasket« over hele forløbet.

10. Så gør Haarder sig gudhjælpemig også ud til bens. Pludselig meddeler det utaknemmelige skarn, at han trækker sig fra posten, fordi han ikke vil trænge sig på og skubbe nogen væk.

11. Men Løkke er ikke sådan at affeje, bare fordi den gamle nisse til Haarder insisterer på lidt anstændighed. Statsministeren sætter sin bulldozer i gear. Hvis nogen i Sydslesvig således tror, at DE kan forpurre den store politiske håndværkers geniale svendestykke, tager de grundigt fejl.

12. For nu SKAL Flensborg fandengalemig have en ny generalkonsul. Om de så vil det eller ej. Og det skal være en politiker. Måske det ligefrem kunne blive Carl Holst. Bare for at statuere et eksempel, forstås.